Yleistä ruokinnasta


Se tärkein kaikista - heinä

Kun kanin ruokintaa lähtee katsomaan ihan alusta alkaen, on tärkein asia heinä. Heinä on perusta koko kanin ruokinnalle ja edellytys sen suoliston toiminnalle ja näin ollen koko kanin hyvinvoinnille. Heinä kattaa suurimman osan kanin ruokavaliosta ja hyvälaatuista heinää onkin oltava kanilla jatkuvasti tarjolla.

Ruokinnan perusteen, eli heinän päälle tulee erilaiset tuoreruoat ja pelletit, joiden on tarkoitus tukea ja täydentää ravintoa. Nämä ovat kuitenkin nimenomaan täydennyksenä ja niiden tarjoamisen kanssa on syytä olla maltillinen, jottei kani täytä mahaansa liikaa kaikella muulla, kuin heinällä.

Pelletti

Pellettejä on markkinoilla jos jonkinlaisia, mutta niistä monet eivät ole suinkaan sopivia kaneille tarjottavaksi, vaikka niitä niin markkinoitaisiinkin. Kannattaakin aina kiinnittää huomiota kunkin tuotteen ravintosisältöihin.

Ideaalisin ravintosisältö kanille prosentuaalisesti:

• Raakaproteiini 12-16
• Kuitu vähintään 18
• Rasva 1-4

Lisäksi:

• A-vitamiini 10000-18000 IU/kg
• D-vitamiini 800-1200 IU/kg
• E-vitamiini 40-70mg/kg

Tuoreruoka

Tuoreruoka on hyvin oleellinen täydennys kanin ruokintaan, koska tuoreissa kasviksissa tärkeät vitamiinit ovat parhaimmillaan. Erilaisia kaneille soveltuvia tuoreruokia on runsaasti ja etenkin kesäaikaan luonto on pullollaan lukemattomia kanille soveltuvia kasveja.

Luonnollisesti myös kasviksissa on eroja - jotkin soveltuvat tarjottavaksi vaikka päivittäin, kun taas toiset vain harvakseltaan. Esimerkiksi monet yrtit ovat kanille mitä mainiointa ruokaa ja niitä voi hyvin tarjota päivittäin, kun taas hyvin sokeripitoisia kasviksia kuten hedelmiä harvakseltaan.

Noin yleisesti ottaen on tärkeää muistaa nyrkkisääntö: maltti on valttia. Toisin sanoen, aina kun kanille tarjoaa uusia ruokia, se tulee aina tehdä hiljalleen totutellen.